Sådan slipper du for fedtet hår og hovedbund

Kæmper du med fedtet hår, der falder sammen efter hver hårvask? Så har du fundet det rette sted. Vi har svaret på hvorfor dit hår er fedtet og hvordan du kan gøre op med det.

Hvorfor har jeg fedtet hår? 

Vores hovedbund har en masse talgkirtler, der producerer naturlige fedtstoffer for at beskytte huden og holde det fugtigt. Men hvis der er en overproduktion af talg, vil håret og hovedbunden blive fedtet. Overproduktionen skyldes oftest hyppig hårvask, men der kan også være andre årsager:  

Hormonelle forandringer 

Mange oplever fedtet hår under puberteten eller graviditet. I disse faser dannes der ekstra mange hormoner, som medvirker til en overproduktion af talg. For meget talg kan tilstoppe talgkirtlerne, hvilket skaber hudorme eller bumser. I hovedbunden vil den øgede talgproduktion få håret til at blive fedtet. 

Det kan også ske for stressramte. Når du er presset, reagerer din krop ved at danne kortisol. Hvis du føler dig stresset eller presset over en længere periode, bliver der konstant udløst høje mængder kortisol i kroppen. Det kan medvirke at porerne i ansigtet og i hovedbunden danner for meget talg og gør håret fedtet. 

Behandling af fedtet hår

Uanset årsagen, findes der flere måder at reducere overproduktionen. 

1. Undgå daglig hårvask 

Hyppig hårvask er den største synder, når det gælder fedtet hår. Når vi vasker håret med shampoo, renser vi håret så grundigt, at vi fjerner det naturlige fedtlag. Det signalerer til talgkirtlerne, at de skal producere mere talg. Hvis du vasker håret hver dag, og dermed affedter håret dagligt, så vil talgkirtlerne ende med at overproducere talg. Resultatet er fedtet hår og hovedbund. Ingen har lyst til at have et fedtet udseende, så vi skynder os at hoppe i badet og vaske håret igen. Og så kører den onde spiral. 

Derfor er daglig hårvask et no go! Vi er helt med på at fedtet hår er ubehageligt og distraherende, men det bedste du kan gøre er at vente. Hvis du er vant til at vaske håret hver dag, så vil det være svært at gå fra syv gange om ugen til to. Start med at vaske håret hver anden dag, og i løbet af nogle uger kan du gradvist reducere det til hver tredje dag. 

2. Brug en shampoo, der gavner din hovedbund

Når det er tid til at vaske håret, skal du bruge en shampoo, som kan hjælpe din fedtede hovedbund. Shampooer med sulfater er hård kost mod din hovedbund, da det grundigt renser og affedter håret. Du skal ligeledes undgå produkter med silikone. Silikone ophober sig hurtigt i hovedbunden, hvilket medvirker til overproduktionen af talg. 

Se efter en mildere shampoo, som er lavet med naturlige ingredienser eller urteekstrakter, da de kan være gavnlige for fedtet hår. 

Her kan du prøve NATURIGINs Colour Lock Shampoo. Vores Colour Lock Shampoo er formuleret med milde og effektive ingredienser, der forsigtigt fjerner snavs og overskydende olie fra dit hår. Indholdet af økologisk aloe vera har en beroligende og antiinflammatorisk effekt på hovedbunden. Samtidig får du masser af vitaminer fra strandkålen, som hjælper med at styrke hårstråene og bringe håret i balance. Resultatet er sundt og glansfuldt hår. NATURIGIN tilbyder også shampooer, der er parfumefri og til krøllet hår

Tip! Husk at vaske dit hår i to omgange. Ved første hårvask fjerner du snavs, stylingprodukter og fedt fra håret. Ved anden hårvask kan shampooen gå ind og pleje håret og hovedbunden. 

3. Gør din børste ren

Hvornår gjorde du sidst din hårbørste ren? Hvis dit svar er “det ved jeg ikke” eller “skal man gøre den ren?”, så er det tid til at finde sæben frem. Din børste samler hurtigt støv, fedt og rester fra hårprodukter. Det er en dejlig legeplads for bakterier og svamp. Og det er ærgerligt at tilføre til dit rene, nyvaskede hår. 

Generelt anbefales det, at man renser hårbørsten mindst 1-2 gange om måneden. Hvis du bruger tørshampoo, leave-in-conditioner eller hårlak, kan det være en god ide, at rengøre børsten lidt oftere. 

Rensning af plastik hårbørste: 

  1. Fjern alle hår fra børsten
  2. Læg børsten i blød i varmt sæbevand i 10 minutter 
  3. Brug fingrene eller en tandbørste til at rengøre børsten 
  4. Skyl børsten i rent vand 
  5. Læg den på et tørt håndklæde eller viskestykke med børstepiggene nedad 

Hvis din hårbørste er lavet af træ, kan du følge de trin, der ikke involverer vand. I stedet for at lægge den i blød, skal du kortvarigt dyppe den i varmt sæbevand. 

4. Lad være med at røre ved dit hår

Det er nemmere sagt end gjort. Fedtet hår har en tendens til at klø og kan ofte føles tungt. Men når vi kradser hovedbunden, tilfører vi snavs, bakterier og hudolie fra vores fingre. Det er samme princip som hårbørsten. Og hvis du kradser din hovedbund for meget, skal du også døje med ømhed og irritation. 

← Tidligere opslag Nye opslag →