Kruset hår

Kruset hår

Kruset hår er et problem, mange af os kæmper med. Det filtrer nemt, er aldrig rigtig glat og ser konstant pjusket og forsømt ud. Vi tager dig gennem årsagerne til kruset hår og hvordan du slipper af med det. Læs med og bliv klogere på din hårtype.

Hvorfor har jeg kruset hår? 

Hvis dit hår er tørt eller beskadiget, vil hårstråenes yderste lag (kaldet skællaget) åbne sig og få en ru, flosset overflade. Fugt kan derfor let trænge ind i hvert enkelt hårstrå, men suser hurtigt ud igen. Resultatet er kruset og ustyrligt hår. Mange døjer især med kruset hår om sommeren, da luftfugtigheden er høj og suges direkte ind i hårstråene. 

Hvad er forskellen mellem elektrisk og kruset hår? 

Kruset og elektrisk hår bliver ofte forvekslet med hinanden, da de deler visse karakteristiske symptomer - tørt, strittende og uregerligt hår. Men der er faktisk stor forskel. Krus opstår fordi hårstråene er åbne og suger masser af fugt til sig fra luften. Håret kan ikke holde på fugten særlig længe og det får lokkerne til at kruse og krølle. 

Elektrisk hår skyldes friktion og temperatur. Derfor døjer mange med elektrisk hår om efteråret og vinteren, hvor luftfugtigheden er lav og vi udsætter vores hår for meget friktion gennem kontakt med huer, halstørklæder og jakker. 

Elektrisk og kruset hår ser også forskelligt ud. Hvis du har elektrisk hår, ser dit hår glat ud, mens enkelte hårstrå svæver rundt om dit hoved, og det knitrer, når du børster det. Kruset hår ser filtret og pjusket ud. 

Hvis du kan nikke genkendende til beskrivelserne af elektrisk hår, er vores artikel “Vink farvel til elektrisk hår” mere egnet til dig. 

7 årsager til kruset hår 

Når det gælder tørt og kruset hår, er der mange faktorer, som spiller en rolle: 

1. Du har krøller

Os med fint og fladt hår drømmer ofte om en stor, krøllet manke. Men krøller er fra naturens side mere udfordret når det gælder krus og frizz, fordi hårstråene let bliver tørre. Derfor er det også vigtigt at bruge hårprodukter specifikt egnet til krøllet hår, når du skal tæmme krus. Vi kommer med forslag senere i artiklen. 

2. Din hårfarve indeholder ammoniak

Mange permanente hårfarver indeholder ammoniak, da det åbner hårstråene, så den nye farve kan trænge ind. Men ammoniak er et barsk kemikalie, som suger fugt fra dit hår og efterlader det knastørt. 

Hvis du oplever tørhed efter farvning, findes der heldigvis ammoniakfrie alternativer på markedet. Her kan du f.eks. udforske NATURIGINs 20 naturlige hårfarver. Disse er lavet på certificerede økologiske ingredienser, der sammen bidrager til en mere nænsom farvning og sikrer, at dit hår får de bedste betingelser for at trives. 

3. Dit badevand er brændende varmt 

Et brandvarmt bad er enormt afslappende og føles himmelsk, men det er desværre med til at udtørre håret og gøre overfladen mere ru. Det hjælper slet ikke dit kruset hår. I stedet for bør du sænke temperaturen fra “brændende” til “varmt”.

4. Du bruger en forkert shampoo

Princippet “døm ikke en bog på dens omslag” gælder også når det kommer til valg af shampoo. Bare fordi den dufter fantastisk og kommer i en sød flaske, betyder det ikke at den gavner dit hår. Mange shampooer indeholder barske sulfater, som giver en masse skum, men udtørrer håret og gør det langt mere tilbøjelig til at blive kruset. 

I stedet bør du anvende en sulfatfri shampoo baseret på glycerin, da det er et fugtighedsbevarende middel. Ved kruset hår er hårstråene åbne og fastholder ikke fugt. Glycerin danner en beskyttende hinde om hårstråene, så fugten ikke slipper hurtigt ud igen.

5. Du vasker håret for meget 

Selvom du skifter til en nænsom og fugtgivende shampoo, vil du stadig opleve tørhed og krus, hvis du vasker dit hår for ofte. Ved hyppig rensning fjerner du nemlig hårets naturlige olier og fedtstoffer. 

Mange finder det tilstrækkeligt at vaske håret (med shampoo) to til tre gange om ugen, men vi har alle forskellige behov. Hvis du dyrker sport eller går i fitness regelmæssigt, kan du selvfølgelig være nødt til at vaske håret oftere. 

6. Du bruger glattejern 

Hvis du hyppigt styler dit hår med varmeredskaber, uden at anvende en beskyttende spray (fy!), så har du opskriften på tørt og kruset hår. Glattejern, krøllejern og føntørrer udsætter dit hår for høj varme, som kan skade hårets beskyttende lag. Gør dit hår en tjeneste og påfør et varmebeskyttende produkt inden du bruger varmeapparater. 

NATURIGIN tilbyder Breakage Stop Thermal Protector, der beskytter dit hår når du anvender føntørre, glattejern og krøllejern. Den indeholder økologisk rødbedeekstrakt, som leverer masser af fugt til håret, hvilket gør det mere elastisk og i stand til at stå imod varme under styling. Produktet kan påføres i både fugtigt og tørt hår. 

7. Du børster håret for ofte eller for aggressivt 

Når du har kruset hår, kan hårbørstning være et absolut mareridt. Håret er tørt og filtret, så man ender tit med at rive børsten igennem for at gøre det “glat”. Men for aggressiv hårbørstning kan faktisk være årsagen til den krusede tilstand, da det gør skællaget ujævnt og ru. Hold dig til at børste håret en-to gange dagligt og være altid så forsigtig som muligt. 

En beskidt hårbørste er også med til at danne og vedligeholde kruset hår. Børster samler hurtigt en masse støv, fedt og rester fra hårprodukter, hvilket gør hårstråene stive og uelastiske. Det gør det mere besværligt at rede og der opstår lettere knuder. Rengør din børste ca. hver 14. dag eller mindst en gang i måneden. 

Behandling af kruset hår

Nøglen til at bekæmpe kruset hår er at bevare fugt. Der er flere måder, du kan introducere fugtighedsbevarende produkter ind i din hårplejerutine. 

Brug den rette shampoo. 

Som beskrevet er det vigtigt at undgå shampooer med sulfater, der udtørrer håret. 

I stedet skal du kigge efter en mild sulfatfri shampoo lavet med glycerin, såsom NATURIGINs Colour Lock Shampoo. Denne indeholder certificerede økologiske ingredienser, som aloe vera og blåbærekstrakt, der forsyner dit hår med masser af fugt. Resultatet er blødt og elastisk hår. NATURIGIN tilbyder også shampooer, der er parfumefri og til krøllet hår

Brug balsam i forlængelse med shampooen

Lad os understrege det igen: BALSAM! Du må aldrig springe balsammen over - især hvis du har tørt og kruset hår. Balsam er udviklet til at forsyne håret den fugt, som det mister under vask. Når du skal skylle din balsam ud, skal det gøres med koldt vand. Det kolde vand hjælper hvert enkelt hårstrå med at lukke, så fugten fra balsammen bliver inde i hårstråene. 

Enhver balsam er bedre end slet ingen. Men for at give dit skrøbelige hår den bedste behandling bør du vælge en nænsom balsam, som er rig med fugtgivende ingredienser, vitaminer og proteiner. 

NATURIGIN tilbyder tre balsammer, der er egnet til forskellige hårtyper: krøllet, tyndt, farvet. Alle tre er fri for sulfater og indeholder i stedet vitaminer og planteekstrakter for at styrke og beskytte håret. Desuden er vores balsammer både veganske og cruelty-free.

Leave-in-conditioner eller serum

Brug en leave-in-conditioner eller et serum for at holde dit hår fri for krus resten af dagen.

En leave-in-conditioner giver fugt til spidserne og er et godt stylingsredskab til at tæmme kruset hår. Her kan du prøve vores Leave-in Conditioner, som er lavet med antioxidante bær og nordisk kæruld, som både beskytter håret og efterlader det blødt og skinnende.  

Du kan også bruge et fugtgivende serum for at få kruset hår under kontrol. Vores Hydrating Serum indeholder en rig kombination af E-vitamin, fedtsyrer og antioxidanter, som gør håret blødt og glansfuldt. Ingredienten arganolie behandler spaltede spidser, krus og knuder. Brug et par dråber i spidserne af fugtigt eller tørt hår og red håret igennem, så produktet fordeles jævnt. Serummet er let og vil derfor ikke tynge håret ned eller få det til at se fedtet ud!

Tør håret rigtigt 

Ja, selv den måde du tørrer dit hår på har betydning. Hvis du frotterer håret med håndklædet, skaber du knuder og ødelægger skællaget, hvilket leder til krus og frizz. Pres og klem vandet forsigtigt ud.

Sov blødt 

Vi kan ikke selv bestemme, hvor uroligt vi ligger, når vi sover. Men otte timers natteroderi har konsekvenser for vores hår - især hvis dit hovedpudebetræk er lavet af bomuld. Skift til et blødere underlag som silke, satin eller bambus, der er mere skånsomt for håret. Hvis du har langt hår, kan du eventuelt sætte det op i en løs knold, så du ikke ligger på længderne hele natten. 

Kig forbi frisøren 

Hvis du har virkelig kruset hår, har du sikkert et hav af spaltede spidser. Giv dit hår en frisk start ved at studse spidserne i ny og næ. Det gør det nemmere for dig at holde håret sundt og smukt.

Vi håber vores tips kunne hjælpe!

← Tidligere opslag Nye opslag →