Slip af med tør og irriteret hovedbund

Du er ikke i tvivl, hvis du har en tør hovedbund: det klør, kradser og skaller i små flager. Konstant. Det er utrolig frustrerende og forstyrrende, da vedholdende irritation er svært at ignorere. Der findes heldigvis mange løsninger, som kan lindre din tørre hovedbund og gøre hverdagen lidt lettere. Læs med og find årsagen til din tørre hovedbund, og hvordan du får den tilbage i balance. 

Hvorfor har jeg tør og irriteret hovedbund? 

Tør hovedbund opstår, når der er mangel på talgproduktion (også kaldet sebum) eller hvis hudens væskeprocent er for lav. Det kan der være flere årsager til men de hyppigste er: 

Alder

I takt med at alderen stiger, falder produktionen af naturlige olier. Det medfører tørhed - også i hovedbunden. 

Allergi 

Tørhed og irritation kan også skyldes den shampoo, du bruger. Visse ingredienser kan nemlig udløse en allergisk reaktion og give kløe. Allergenen er ofte aromaen som bruges i produktet. Overvej at skifte til en parfumefri shampoo. Hvis du er i tvivl om din irritation skyldes allergi, kan du stoppe med at bruge produktet i en uge. Hvis du oplever en markant forbedring, ved du at shampooen stod bag irritationen. 

Beskidt hårbørste 

Ja, en beskidt børste kan være årsagen til hovedbundens ømhed. Børsten bruges dagligt og ligger fremme i badeværelset, når den ikke er i brug. Den samler derfor hurtigt en masse støv, fedt og rester fra diverse hårprodukter. Det er en dejlig legeplads for bakterier og svamp. Vi gennemgår hvordan du rengør din hårbørste senere i artiklen. 

Farvning

Mange permanente hårfarver indeholder ammoniak, da det åbner hårstråene, så den nye farve kan trænge ind. Men ammoniak er et aggressivt kemikalie, som fjerner fugt fra håret og irriterer hovedbunden. Hvis du oplever tør hovedbund efter farvning, bør du overveje at skifte til en naturligt og ammoniakfri hårfarve. Her kan du f.eks. udforske NATURIGINs 20 naturlige hårfarver

Koldt vejr 

Mange oplever at have tør hovedbund i vintermånederne. Det er fordi den kolde vinterluft og tørre indendørs varme suger alt fugt fra dit hår. 

Stress

Stress kan manifestere på mange måder og en af dem er inflammation, som kan give en kløende hovedbund. Du kan også opleve kløen selvom din hud slet ikke er tør. Hvis du oplever stress symptomer bør du kontakte din læge. 

Tørhed eller hudsygdom? 

Hvis din kløe er så ekstrem, at du udvikler sår, skal du straks opsøge din læge eller tage til dermatolog. Der er stor forskel på regulær tørhed og hudsygdomme som psoriasis, skæleksem og atopisk eksem. 

Behandling mod kløe og irritation

Uanset årsagen, så trænger din hovedbund til at komme i balance. Vi har samlet en række tips, der hjælper mod tørhed og irritation. 

1. Brug en nænsom shampoo 

Hvis du har en tør og kløende hovedbund, bør du kaste et glans over din shampoos ingrediensliste. Shampooer med sulfater skummer meget og virker enormt rensende og affedtende. Men sulfater er ikke sundt for dit hår, da de over tid udtørrer hovedbunden, hvilket kan føre til irritation. 

Derfor bør du overveje at skifte til en sulfatfri og fugtgivende shampoo, som NATURIGINs Colour Lock Shampoo. Denne shampoo indeholder certificerede økologiske ingredienser som aloe vera og blåbærekstrakt, der forsyner dit hår med masser af fugt og reducerer irritation. NATURIGIN tilbyder også shampooer, der er parfumefri og til krøllet hår

Husk at din irriterede hovedbund er sart! Når du påfører shampoo, bør du blidt massere det ind i håret og hovedbunden. Undgå at skrubbe eller kradse din hud, når shampooen skal vaskes ud. 

2. Reducer hårvask 

Selvom du skifter til en nænsom og fugtgivende shampoo, vil du stadig opleve tørhed og irritation, hvis du vasker dit hår for ofte. Ved hyppig rensning fjerner du nemlig hårets naturlige olier og fedtstoffer. 

Mange finder det tilstrækkeligt at vaske håret (med shampoo) to til tre gange om ugen, men vi har alle forskellige behov. Hvis du dyrker sport eller går i fitness regelmæssigt, kan du selvfølgelig være nødt til vaske håret oftere. 

3. Sænk temperaturen 

Et brandvarmt bad er enormt afslappende og føles himmelsk - især om vinteren. Men det er desværre med til at udtørre din hud. Når du døjer med en tør og irriteret hovedbund, bør du derfor sænke temperaturen. 

4. Undgå stylingsprodukter 

For mange slutter hårrutinen med stylingprodukter. Hårlak, voks, tørshampoo eller diverse cremer. De giver et flot look, men kan også have nogle kedelige bivirkninger. De fleste af disse produkter består af hård kemi, som løbende ophober sig i dit hår og kan udtørre det. Giv din kløende hovedbund en hjælpende hånd ved at fjerne eller reducere brugen af stylingprodukter. 

Hvis du ikke kan undvære dine stylingprodukter, så findes der heldigvis mildere alternativer på markedet. Hos NATURIGIN finder du en lang liste af stylingprodukter, der er lavet med naturlige ingredienser, som er nøje udvalgt med fokus på dit hår og hovedbunds sundhed. 

5. Gør din børste ren

Hvis du ikke kan huske sidste gang du rengjøre din hårbørste, så er det i hvert fald på tide at gøre det! Generelt anbefales det, at man renser hårbørsten mindst 1-2 gange om måneden. Hvis du bruger tørshampoo, leave-in-conditioner eller hårlak, kan det være en god ide, at rengøre børsten lidt oftere. 

Rensning af plastik hårbørste: 

  1. Fjern alle hår fra børsten
  2. Læg børsten i blød i varmt sæbevand i ca. 10 minutter 
  3. Brug fingrene eller en tandbørste til at rengøre børsten 
  4. Skyl børsten i rent vand 
  5. Læg den på et tørt håndklæde eller viskestykke med børstepiggene nedad 

Hvis din hårbørste er lavet af træ, kan du følge de trin, der ikke involverer vand. I stedet for at lægge den i blød, skal du kortvarigt dyppe den i varmt sæbevand. 

← Tidligere opslag Nye opslag →