Skæl i hovedbunden? Sådan slipper du af med det

Skæl i hovedbunden? Sådan slipper du af med det

Skæl er desværre et problem, mange af os er ramt af. Selvom det er normalt og totalt harmløst, kan man hurtigt føle sig flov over de synlige flager, der ligger overalt i håret. Derfor har vi samlet en guide til hvordan du løser skælproblemet og får din hovedbund tilbage i balance. 

Hvad er skæl? 

Skæl er afskalning af døde hudceller fra hovedbunden. Det er et helt almindeligt problem og totalt ufarligt, selvom det kan være generende. Du kan kende skæl på de små hvide flager, som er synligt i dit hår eller ligger drysset ud på din trøje. Skæl kan dog også fremstå som gulligt, mere fedtede skorper i hovedbunden.

Uanset om du har den tørre skæl eller den fedtede, vil du ofte opleve, at din hovedbund klør og er irriteret. Ekstrem kløen kan dog også skyldes lus, så det er vigtigt, at du først tjekker, om det er sagen, da det kræver en helt anden behandling end skæl. 

Hvorfor får man skæl?

Gærsvampen Pityrosporum Ovale (også kaldet Malassezia furfur) er den hyppigste årsag til, at du får skæl. Når der er overvækst af svampen i hovedbunden, øges produktionen af døde hudceller og hovedbunden bliver derfor fyldt med hvide flager, som er det, vi kalder skæl. Det kan godt lyde voldsomt at have svamp i hovedbunden, men det er faktisk helt normalt og kan forekomme mange steder på kroppen. 


Der findes også andre tilstande, som kan medføre, at hovedbunden danner skæl. 


Seboroisk eksem (skæleksem) er en hudsygdom, der findes i forskellige grader. Den påvirker de områder på kroppen, hvor der er mange talgkirtler - det vil sige din hovedbund, bryst, ryg, navle og ansigtet. I hovedbunden kendetegnes seboroisk eksem ved fedtet, gulligt skæl. 


Psoriasis er en kronisk hudsygdom, hvor celledelingen i overhuden sker hurtigere end normalt, og hvor der samtidig er en betændelsesreaktion i huden. Det medfører synlig skæl og rød, irriteret hud. Psoriasis kan forekomme i hårbunden, ansigtet, på hænderne og i hudfolderne. I hovedbunden dannes der tykke skællende flager, som ikke hænger fast i håret, ligesom ved seboroisk eksem. 


Kontakteksem kan også give kløen og skæl i hovedbunden. Det kan opstå som en reaktion på hårfarvning eller brug af hårprodukter. 


Ringorm er en ufarlig svampeinfektion i overhuden, som ses overvejende hos børn. Det har dog intet med orm at gøre! Navnet skyldes at udslættet er ringformet. Ringorm i hovedbunden forekommer enten som røde, kløende pletter eller skæl, hvor hårene knækker af. 


Hvis du mistænker at dit skæl stammer fra en hudsygdom, råder vi dig til at kontakte din læge eller opsøge en dermatolog. De kan give en præcis diagnose og udskrive den rette recept til dig, så du kan få medicinsk behandling. 


Mænd har større tendens til skæl

Mænd vil i højere grad døje med skælproblemer i løbet af deres liv end kvinder. Den hyppigere skældannelse hos mænd formodes at være på grund af kønshormonet testosteron, som stimulerer talgproduktion. Og denne øgede produktion i mænds hovedbund, bygger en dejlig legeplads for gærsvampen og giver den gode betingelser for at trives i længere tid. 


Tør hovedbund eller skæl?

Det er vigtigt at kende forskellen på skæl og tør hovedbund, da de skal behandles forskelligt. Hvis du døjer med en knastør hovedbund, kan du opleve drys fra håret. Men det betyder ikke, at du automatisk lider af skæl! Som vi beskrev tidligere, så kommer skæl fra gærsvampen Pityrosporum Ovale eller forårsages af hudsygdomme som psoriasis og skæleksem. 

Tørhed og irritation i hårbunden skyldes ikke svamp. Hovedbundsproblemer opstår som regel på grund af lav talgproduktion, som er naturlig smørelse for hovedbunden. Tørhed kan også forårsages af en allergisk reaktion til et hårprodukt, en barsk shampoo, hårfarvning, koldt vejr og alder. 

Du kan også skelne drys fra skæl på teksturen. Drys er langt finere og minder lidt om sne eller støv, hvorimod skæl er tydelige flager. 

Hvis du kan nikke genkendende til beskrivelserne af tør hovedbund, er vores artikel “Sådan slipper du af med tør og irriteret hovedbund” mere egnet til dig. 

Hvordan kommer man af med skæl?

Skælproblemet i din hovedbund kan oftest klares ved at vaske håret med en skælshampoo, som nedsætter mængden af gærsvamp og beroliger din hårbund. Det er altså ikke nok bare at bruge din almindelige shampoo, da denne ikke indeholder ketoconazol, zinkpyrithion eller tjære  - svampedræbende ingredienser. Ketoconazol shampoo findes i håndkøb, men kan også anskaffes i en stærkere koncentration på recept fra din læge. 

Sådan bruger du din skælshampoo

Når du påfører shampooen, skal du blidt massere den ind i håret og lad den sidde i ca. 5 minutter. Husk at din hovedbund er sart, så undgå at skrubbe eller kradse din hud, når shampooen skal vaskes ud igen. Gentag rutinen 2-3 gange om ugen i 2-4 uger. Herefter bør dit skælproblem være reduceret eller totalt fjernet. Du kan nu skifte tilbage til din normale shampoo og kun benytte skælshampooen en gang om ugen eller hvis generne opstår igen. 

Hvis skælshampooen ikke er tilstrækkelig, bør du opsøge din læge. 

Som vi nævnte tidligere, så kan skæl nogle gange forveksles med drys fra en tør hovedbund. Hvis det er sagen for dig, så er det vigtigt at understrege, at de svampedræbende ingredienser ikke forværrer dine hovedbundsproblemer - så er de bare ineffektive. Du kan læse vores artikel om tør og irriteret hovedbund for at finde den rette behandling for dig. 


Sådan vedligeholder du en sund hovedbund 

Dit hår er nu skælfrit, men hvordan sikrer du, at skællet ikke sniger sig tilbage? Her er tre gode vaner, du bør overveje: 

  1. Brug den rigtige shampoo 

Efter behandling med skælshampoo, er det tid til, at din normale shampoo kommer på banen igen. Nu er et godt tidspunkt at kaste et blik på din shampoos ingrediensliste. Hvis den indeholder SL-sulfater eller silikone, kan du roligt smide den i skraldespanden og gå på jagt efter et mildere alternativ. 

SL-sulfater agerer som rensemiddel, men de har en udtørrende effekt på håret og hovedbunden. Silikone er en ingrediens, der kan give glans og blødhed. Men over tid vil silikonen danne et usynligt film på din hovedbund, som kan tilstoppe porerne og skabe en tør, kløende og skællende hovedbund. 

Du kan med fordel prøve vores Colour Lock Shampoo. Denne indeholder økologisk aloe vera, hvis anti-inflammatoriske egenskaber har en beroligende effekt på huden. Shampooen er formuleret med milde, men effektive ingredienser, der forsigtigt fjerner snavs og overskydende olie fra hår og hovedbund. Det betyder, at dit hår bliver grundigt renset med vores økologiske ingredienser, så silikone og SL-sulfater ikke behøves. 

  1. Føntørring frem for lufttørring

En våd eller fugtig hovedbund er den perfekte opskrift på skæl, da gærsvampen trives i netop det miljø. Når du døjer med skæl, er lufttørring et no-go. I stedet bør du føntørre dit hår efter hver hårvask. 

  1. Lad hovedbunden ånde

Hvis du har tendens til at udvikle skæl, skal du give din hårbund så meget luft som muligt. Undgå at gå med hat eller hue, og vent med at sætte håret op indtil det er tørt. 

← Tidligere opslag Nye opslag →