Hvad skyldes hårtab?

Oplever du, at det tynder ud i håret, eller at tindingerne lige pludselig bliver mere tydeligere? Håret sidder måske i hårbørsten eller ligger i håndvasken, i stedet for på hovedet. Hårtab kan ske for både mænd og kvinder i forskellige aldre. Der er forskellige årsager til hvorfor det lige pludselig sker, og vi kan måske komme med nogle svar på dine spørgsmål om, hvorfor det lige skulle ske for dig. 

Vi ved også godt at hårtab er frustrerende og kan være svært at finde ud af hvorfor det sker. Men selvom det kan være svært at finde roden til problemet, er der dog en række kendte faktorer, der kan forårsage hårtab. I denne artikel dækker vi både hårtab hos kvinder og mænd, da køn kan have en betyding for hårtab.  

haartab

Hårtab hos kvinder

Hårtab diskuteres ofte i forhold til mænd, men det er vigtigt at anerkende, at kvinder også kan opleve denne udfordring. Fra hormonelle ændringer til stress og ernæring er der en række faktorer, der kan bidrage til hårtab hos kvinder. Her vil vi gå mere i dybden med de enkelte årsager til pludseligt hårtab.

Hormonelle ændringer

En af de største faktorer der forårsager hårtab hos kvinder er hormonelle ændringer. Dette sker typisk i forbindelse med p-piller eller overgangsalderen. Op til 50% af kvinder oplever hårtab i forbindelse med overgangsalderen. Dette sker grundet den faldende produktion af østrogen, som er med til at stimulere hårsækkene. En af p-pillers bivirkninger er, at man kan risikere et øget hårtab. Dette er fordi, det hormon der påvirker ægløsningen også kan medføre hårtab hos nogle kvinder.

Graviditet

Mange kvinder oplever, at de under graviditeten får en øget hårvækst. Dette skyldes, at produktionen af østrogen stiger, hvilket forlænger den aktive fase i hårvæksten og resulterer i tykkere og stærkt hår. Dette vare desværre ikke ved, og derfor oplever mange kvinder hårtab efter graviditeten. 

Styling og vaskning af hår

Når du står under den varme bruser efter en lang dag, eller når du styler håret inden du skal afsted, er du måske ikke bevidst om at varmen fra henholdsvis bruseren eller glattejernet langsomt skader dit hår. For det varme vand kan potentielt påvirke hårtab ved at tørre hovedbunden og håret ud. For høj varme kan fjerne de naturlige olier, der beskytter håret, hvilket gør det mere skrøbeligt og tilbøjelig til at knække. 

Ligesom ved for varmt vand, er overforbrug af varme stylingprodukter med til at skade håret. Når du bruger føntørrer, krølle- eller glattejern, kan du udtørre og skade håret. Du kan nemlig komme til at ødelægge håret kutikellag, som er det yderste lag der beskytter håret. Hvis du derfor ikke gør brug af et varmebeskyttende produkt inden, øger du risikoen for at skade dit hår.

Hårtab hos mænd 

Selvom det kan være en udfordrende og frustrerende oplevelse, er hårtab hos mænd desværre en almindelig ting, som sker for mange uanset alder. Her vil vi komme ind på nogle af oversagerne til hårtab hos mænd.

Arveligt hårtab

Den mest udbredte grund til hårtab hos mænd er arveligt hårtab. Dette er fordi, at forældre kan have arvet noget, der hedder androgen alopeci. Androgen alopeci er en arvelig tilstand, der reducerer den tid, håret aktivt bruger på at vokse. Androgen alopeci får hårsækkene til at blive mindre, og langsomt erstattes dit normale hår af tyndere og finere hårstrå. Disse tyndere hårstrå vil dermed også være mere skrøbelige og tilbøjelige til at knække. 

Hos mænd bliver det især tydeligt omkring tindingerne og bliver typisk først tydeligt med alderen. I sjældne tilfælde kan androgen alopeci og de høje tindinger blive tydelige i de sene teenageår. 

Stress øger hårtab

Når kroppen udsættes for vedvarende stress, kan det føre til hormonelle ubalancer, især øget produktion af stresshormonet kortisol og adrenalin. Dette kan påvirke hårsækkene og medføre et fænomen kendt som telogen effluvium, hvor håret går ind i en hvilefase og falder ud i større mængder end normalt. Dette er fordi at stress sætter din krop i overlevelsesmode og den begynder derfor at nedprioritere næringsstoffer til dine hårsække. På den lyse side så vil hårproduktionen stige igen når du begynder at blive mindre stresset. 

Dårlig kost og manglende vitaminer 

Både ved mænd og kvinder kan en manglede varieret kost og vitaminer føre til hårtab. Ved en ensartet kost kan du risikere at komme i mangel på visse vitaminer og næringsstoffer. Din krop vil her omdirigere næringsstofferne til mere vitale organer, og dette kan resultere i, at hårproduktionen vil blive nedprioriteret. Det er især mangel på proteiner, omega-3-fedtsyrer og vitaminer, som biotin og zink, der kan skade dit hår. Du kan altid tage kosttilskud for dette, men ellers burde en varieret kost være tilstrækkeligt til at få de vitaminer og mineraler som er nødvendige. 

Livsstil

De fleste ved godt, at henholdsvis alkohol, rygning, manglende motion og stress er dårligt for ens helbred. Hvad det fleste ikke ved er, at disse faktorer også kan være med til at skade dit hår. Især manglende motion og rygning kan hæmme blodforsyningen til hårrødderne. Håret trives nemlig ved at modtage ilt fra blodet, og rygning får blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket forstyrrer hårets naturlige vækstfaser og resulterer i hårtab.

Ligeledes vil du ved at dyrke motion og få pulsen op, øge iltindholdet i blodet og dermed bidrage til kroppens hårproduktion.

Brug af skadelige hårprodukter 

Om du er kvinde eller mand er det vigtigt at du bruger produkter der beskytter og plejer dit hår. Dog er det ikke sikkert, du er helt bevidst om hvad du behøver, eller om det du har købt er godt for dig? 

Mange ved ikke at adskillige shampooer og balsam indeholder kemiske sulfater. Sulfat er det ingrediens, man tilsætter shampoo for at gøre håret rent som skumme op, når du vasker dit hår. Jo mere sulfat der er i, jo mere skummer dit hår under vask. Problemet med de kemiske sulfater er, at de kan beskadige din hovedbund. De kemiske sulfater kan give en del forskellige bivirkninger: kløe og irriteret hovedbund, ødelægge hårets kutikellag, vaske hårets naturlige proteiner ud, samt i værste tilfælde forårsage allergener og hårtab. 

Især ved høje tindinger eller tyndt hår, kan det være specielt skadeligt med disse sulfater i hårprodukterne, da hårsækkene er mere modtagelige overfor skade. Vi anbefaler her at du vælger hårshampooer og balsamer helt uden eller med naturlige sulfater som sodium Coco-sulfat for at skåne din hovedbund. Ved at bruge et naturligt sulfat, sikrer du, at hovedbunden bliver skånsomt renset. 

Hvordan undgår man hårtab?

Selvom du panikker over at hestehalen er blevet tyndere eller at tindingerne er blevet tydeligere, skal du vide at der trods alt er tiltag, du kan tage for at mindske hårtabet. Her kommer vi med nogle af vores tips til at behandle hårtab.

Få de rigtige vitaminer og mineraler mod hårtab

Selvom du spiser en sund og varieret kost med forskellige vitaminer og mineraler, kan det nogle gange være nødvendigt at tage kosttilskud for at fremme hårvæksten. Vitaminerne A,B,C,D og E er alle med til at gavne dit hår og hovedbunds sundhed. 

Vitamin A

Vitamin A hjælper på celleproduktionen, og sørger for at din hovedbund forbliver glad, og producerer alle de olier der hjælper dit hår til at forblive sundt.

Vitamin B

Vitamin B er med til at danne de røde blodceller, der sørger for at de vigtige næringsstoffer og ilt kommer ud til hårsækkene. Især B-vitaminet biotin er særlig vigtigt her, da vitaminet hjælper med at nedbryde proteinerne fra vores kost til keratin. Keratin hjælper her med produktionen af hårsække og dermed produktionen af nyt hår. Biotin er ikke kun godt for dit hår, men også generelt godt for dig og dit helbred. 

Vitamin C

Vitamin C vil du finde i de fleste kosttilskud til håret. C-vitamin er nemlig med til at øge produktionen af proteinet kollagen, som sørger for at dit hår og hovedbund forbliver sundt, men også at dine negle og hud har det godt. 

Vitamin D

Vitamin D har fået et ry for at kunne være med til at øge produktionen af nye hårsække. Dog ved man ikke videnskabeligt hvordan vitamin D og hårvækst hænger sammen, men forskere har gennem en række undersøgelser fundet ud af, at man med sikkerhed kan sige, at der er en sammenhæng mellem mangel på vitamin D og hårtab. 

Vitamin E

Vitamin E er en antioxidant, hvis funktion er at beskytte dit hår og hud for frie radikaler. Disse frie radikaler kan være med til at nedbryde kollegerne i hud og hår, og er desværre ikke noget du nemt kan undgå. De findes nemlig i eksempelvis forurenet luft, cigaretrøg eller i indtagelse af alkohol, samt i andre ting, du passivt bliver udsat for i hverdagen. Selvom din krop naturligt selv producerer antioxidanter, er det altid en god ide med lidt ekstra beskyttelse til både huden og håret. 

Ikke kun vitaminer er vigtige for dit hårs velvære, ligeledes er de mineraler du indtager. Henholdsvis mineraler som zink, jern, selen, silica og jod er med til at øge hårvækst og velværet af håret.

Zink

Zink bidrager til hårvæksten ved at øge funktionsevnen i dine hårsække, samt gøre dit hår i stand til selv at reparere hårets yderste beskyttelse.

Jern

Jern er en nødvendighed i mange af kroppens funktioner, herunder hårvækst. Den er med til omdannelsen af de røde blodlegemer, samt fremmer ilttransporten til dine hårsække, og dermed øger hårvæksten. 

Selen

Selen er en vigtig ingrediens i en sund hovedbund. Selen har evnen til at bekæmpe svampeinfektioner, der kan føre til skæl i hovedbunden, samtidig med at det beskytter håret mod skadelige frie radikaler.

Silica

Silica finder du også i mange kosttilskud til hårvækst. Silica bruges til at styrke og forebygge  slidt og knækket hår. Silica promoverer ikke hårvækst, men kan forebygge at dit hår udtørrer og knækker. 

Jod

Jod er en nødvendighed for dine organer, men det er også vigtigt for hårproduktion. Jod fremmer nemlig bugspytkirtlens produktion af de hormoner, som regulerer hårvæksten i hårsækkene. 

Stimulere hårvæksten

Med vores Anti Hair-Loss Serum kan du hjælpe dit hårtab på rette vej. Serummet hjælper med at behandle hårtab, da det indeholder alle de vitaminer og mineraler, vi tidligere har nævnt. Derudover stimulerer det også dine hårsække, hvilket resulterer i fint, sundt og glansfuldt hår. Det skal også nævnes, at dette serum hjælper med at forebygge hårtab. Så hvis du begynder at opleve tyndere hår, kan du med fordel anvende serummet to gange dagligt for at sætte hårproduktionen i gang.

Styrk hårets vækstcyklus

Hvis du gerne vil gøre noget ekstra godt for dit hår, har vi her hos NATURIGIN udvundet en serum, som har det hele for at skabe sund hårvækst. Vores nye Anti-Hair Loss Serum er udviklet til at øge produktionen af hår samt beskytte og hydrere din hovedbund. 

Vores serum indeholder en masse nærende og hydrerende olier som appelsinskalsolie, rosmarinolie og Ricinusolie (castor oil).

Appelsinskalsolie

Appelsinskalsolie har en plejende og genopbyggende effekt på dit hår. Derudover indeholder olien masser af c-vitamin, der er med til at øge produktionen af proteinet kollagen, som sørger for at dit hår og hovedbund forbliver sundt. Olien fungerer også som en naturlig cleanser til hovedbunden, da den hjælper med at fjerne overskydende olier og ophobning af produkter.  Derudover kan appelsinskalsolie antimikrobielle fordele være med til at reducere skæl, samt tør og irriteret hovedbund. 

Rosmarinolie

Rosmarinolie er en af de mest effektive olier til hårvækst. Olien har antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber, der bidrager til at forbedre hovedbundens sundhed ved at reducere irritation og bekæmpe skadelige frie radikaler. Desuden stimulerer rosmarinolie blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket øger næringsstof- og iltforsyningen til hårsækkene, så de kan producere endnu flere hår.

Ricinusolie

Ricinusolie eller mere kendt som castor oil på engelsk, besidder en høj koncentration af sunde fedtsyrer, som trænger ind i håret og bekæmper tørhed. Ricinolsyre som er et af fedtsyrerne, der ligesom rosmarinolie er med til at forbedre blodcirkulationen til hovedbunden og fremme hårvæksten. Derudover er ricinusolie rigt på vitamin E som styrker og reducerer hårtab. Når du bruger olien, skal du huske at massere den godt ind i hovedbunden. Her kan du bruge en scalp brush eller bare dine fingre, for at få produktet godt ind i håret og samtidig få gang i blodcirkulationen. 

Brug en skånsom shampoo og balsam

Selvom man husker at spise sundt og få alle de vitaminer som man skal bruge for sundt hår, nytter det ikke meget hvis man bruger hårprodukter der skader håret udefra. Som nævnt tidligere findes der mange shampooer og balsamer, der indeholder stoffet sulfat, som kan promovere hårtab. Derfor er det vigtigt at man vælger shampoo og balsam uden kemiske sulfater, for at reducere hårtab. 

Hos NATURIGIN er du uanset hvilken af vores hårpleje produkter du vælger, garanteret pleje til dit hår uden kemiske sulfater. NATURIGIN produkter indeholder sodium coco-sulfat, der er et naturligt sulfat, udvundet fra palme- og kokosolie. Sulfatet sikrer dig at du får snavs og beskidte olier ud af håret med et sulfat, der ikke er skadeligt for hovedbunden. Hos os anvender vi kun de mest naturlige ingredienser i vores hårpleje. 

Ingredienser som aloe vera og blåbær findes i næsten alle vores shampooer og balsam. Aloe vera tilfører fugt og næring til dit hår, samt har et højt indhold af vitaminer og mineraler som er vigtig for hårproduktion. Vi benytter blåbærkstrakt i vores produkter grundet dens høje indhold af antioxidanter, der beskytter håret mod skadelige radikaler.

Brug varmebeskyttende spray

Når man bruger de varme styling produkter som føntørre, glatte- og krøllejern, bliver fugten suget ud af håret og efterladt tørt og skrøbeligt. Vi anbefaler derfor at man gør brug af en varmebeskyttende spray, så man lægger et beskyttende lag mellem håret og varmen. Vi har hos NATURIGIN udvundet en varmebeskyttende spray fri for silikone, med ingredienser som økologisk rødbede, aloe vera og blåbærkstrakt. Med vores Heat Protection spray beskytter du dit hår mod varmen og samtidig hydrerer det. 

Accepter dit hårtab

Selvom det kan være frustrerende og fylde meget hos én, er det vigtigt at lære at acceptere ens hårtab. Hårtab er ikke altid noget, man selv kan gøre for, men man kan forsøge at håndtere det bedst muligt. Selv små skridt kan udgøre store fremskridt, og selv hvis dit hår aldrig bliver som før, kan der findes andre alternativer.

Hvis håret er blevet tyndt, kan det måske være på tide at prøve en ny frisure. Er tindingerne blevet mere synlige, bør du måske overveje at dække dem med noget ekstra hår omkring dem. Der er mange muligheder for at lære at leve med det, især hvis ingen produkter har været til hjælp. Så vores sidste tip er at være god ved dig selv og ikke stresse yderligere over hårtabet. Det er trods alt ikke altid ens egen skyld.

Hvis du har spørgsmål angående vores produkter eller gerne vil have hjælp med dit hårtab, kan du kontakte os på kundeservice@NATURIGIN.com.