De første grå hår

Er du begyndt at få de første grå hår? Så er har du fundet det helt rigtige sted. Lad mig slå det fast fra start: alle får grå hår før eller siden og det er der intet galt med. Om det er et par striber eller en fuld grå manke, så er det fuldstændig naturligt og absolut smukt. Jeg vil i dette blogindlæg svare på de mest almindelige spørgsmål om grå hår og give dig nogle stylingstips og farvetips, så læs med og bliv klogere!

Hvorfor får vi gråt hår? 

Når det gælder fremkomsten af de første grå hår, er vi alle forskellige. Nogle ser de første grå hår i 20’erne, mens andre først får dem i 40’erne. Vi kan ikke selv styre hvornår vores hår mister farve, da det er genetisk bestemt. Den bedste indikator for, hvornår du kan forvente at få grå hår, er derfor at kigge på, hvornår dine forældre fik deres. 

Men fælles for alle, er at de grå hår nok skal komme. Det er en gradvis proces, som starter når pigmentcellerne, der laver melanin, bliver slidt og stopper med at producere det. Uden melanin mister håret sin farve og bliver lidt efter lidt gråt, hvidt eller sølvfarvet. 

Er det muligt at sænke processen for gråt hår? 

Nej, det er det ikke. Nogle faktorer anses for at fremskynde gråt hår, men det kan hverken bevises eller modbevises, ifølge Videnskab.dk

Du har måske hørt, at en afbalanceret kost og indtagelse af vitaminer kan udskyde de grå hår. Vitaminer og kost er afgørende for, at kroppen fungerer optimalt, men du skal have et voldsomt vitaminmangel, før det påvirker din hårfarve. Hvis du mangler vitaminer, er det ikke din hårfarver, som bliver påvirket særlig meget, da kroppen kræver få ressourcer for at danne melanin.

Det betyder altså, at du ikke kan bevare din hårfarve ved at omlægge din kost eller bruge kosttilskud. 

Men hvad med stress? Du har sikkert hørt den sproglige vending “du giver mig grå hår”, som peger på en sammenhæng mellem grå hår og stress. Men rent videnskabeligt kan det hverken bekræftes eller modbevises. 

Gråt hår er ganske enkelt genetisk bestemt og der findes ikke en måde at sænke processen. Det sagt, så er en afbalanceret kost, nødvendige vitaminer og mindre stress rigtig godt for dit hår! Det giver håret de allerbedste betingelser for at trives og være sund - det hjælper bare ikke med grå hår. 

Skal man ændre sin hårrutine? 

Gråt hår kræver en anden hårplejerutine end pigmenteret hår. Hvis du bare har et par striber her og der, er der ingen grund til at bekymre dig om det endnu. Det er først når de grå hår dækker meget af dit hår, at du bør følge disse tips: 

  1. Brug en mild shampoo, der giver volumen
  2. Brug lilla-tonet produkter 
  3. Giv dit hår masser af fugt 
  4. Undgå høj varme 

Lad os gå dem igennem. 

  1. Brug en mild shampoo, der giver volumen

Mange tror, at gråt hår er stivere eller grovere end pigmenterede hårstrå, men det er ikke sandt. Det er faktisk ofte finere. Det kan derfor se fladere ud, end du er vant til og kan virke mere skrøbeligt. For at skabe volumen og fylde, kan du introducere nye produkter til din hårrutine. Her anbefaler vi vores Thickness Booster Shampoo, der løfter håret ved rødderne og skaber en mere fyldig effekt. Den giver desuden en mild og nænsom behandling af dit hår, da shampooen er lavet med naturlige ingredienser.

  1. Brug lilla-tonet produkter 

Sølvgråt og blondt hår med grå striber er tilbøjelige til at blive gulligt. Lilla-tonede shampoo og conditioner neutraliserer den gule tone i håret og giver det i stedet et køligt skær. Du finder også produkterne under navnet “silver shampoo” eller “silver conditioner”. 

  1. Giv dit hår masser af fugt 

Den anden ændring der kan forekomme er, at hovedbunden bliver tørre. Det er ikke de grå hårs skyld, men blot et resultat af aldring. Når vi bliver ældre, producerer vores hovedbund mindre olie og derfor bliver håret hurtigere tørt, hvilket kan medføre, at gråt hår ser stivere ud end pigmenteret hår. Det kan nemt løses med de rette fugtgivende produkter, som gør håret blødt og skinnende igen. 

Du kan med fordel vælge produkter der indeholder fugtgivende og økologiske ingredienser som aloe vera, arganolie eller rødbedeekstrakt. 

  1. Undgå høj varme 

For mange inkluderer hårstyling brug af føntørre, glattejern og krøllejern. Det stopper ikke bare fordi man får gråt hår. Men disse varmeprodukter udsætter dit hår for høj varme, og hvis dit hår ikke er beskyttet, kan varmen gøre skade på håret. Derfor bør du overveje at anvende et varmebeskyttende spray. 

NATURIGIN tilbyder Breakage Stop Thermal Protector, der beskytter dit hår mod varme ved at danne en barriere omkring hvert enkelt hårstrå. Den indeholder økologisk rødbedeekstrakt, som leverer masser af fugt til håret, hvilket gør det mere elastisk og i stand til bedre at stå imod varme under styling. Den varmebeskyttende spray et let og tynger ikke håret ned. Produktet kan påføres i både fugtigt og tørt hår. 

Farvning af gråt hår

Hvis du ønsker at maskere grå hår og vedligeholde din naturlige hårfarve, kan permanente hårfarver give dig et flot og dækkende resultat. Når du farver dit hår, kan du med fordel vælge at bruge naturlig hårfarve. Det er en mere nænsom måde at farve håret, hvilket især er velegnet hvis man har gråt hår, da hårsækkene er mere skrøbelige og bør derfor ikke udsættes for skrappe kemikalier. 

NATURIGIN’s hårfarver er lavet med certificerede økologiske ingredienser. Herunder er plantebaserede konserveringsmidler og farvestoffer, der skaber smukke og holdbare farver uden brug af skadelige tilsætningsstoffer som ammoniak og parabener. 

Vores naturlige ingredienser hjælper desuden med at bevare dit hårs naturlige fugtighed og fedtstoffer, som skåner dig for tørhed og irritation i hovedbunden. Det sikrer dig en nænsom hårfarvning af dit grå hår. 

Vi har et rigt sortiment af farver, som du finder her

← Tidligere opslag Nye opslag →